Navigácia

  • Veľkonočné pečenie

     

    Pečenie veľkonočných koláčov je jednou z tých tradícií, ktoré prinášajú radosť a spájajú ľudí v príjemnom rodinnom prostredí. Keď sa k nim pridajú ešte deti a ich kreativita, stáva sa z tejto činnosti naozaj nezabudnuteľný zážitok. Ako by to mohlo vyzerať v rámci školského klubu? Zlatisté koláče, ktoré sú plné dúhových farieb. Táto tímová aktivita posilnila vzájomné väzby medzi deťmi.

    Mgr. Horinová

  • Čítam, čítaš, čítame

    Marec je pre milovníkov kníh veľkým sviatkom a v našom školskom klube sme si preto dali za úlohu osláviť tento mesiac spôsobom prinesením obľúbenej knihy.

    Bolo fascinujúce sledovať, ako deti zdieľali svoje obľúbené príbehy a dobrodružstvá. Rozprávali o svojich obľúbených postavách, o dojmoch a emocionálnych zážitkoch, ktoré kniha v nich vyvolala. Tento spoločný čas čítania nielenže posilnil naše vzťahy, ale aj ich schopnosť komunikovať a vyjadrovať svoje myšlienky.

    Ale to nebolo všetko. Okrem príbehov mohli deti aj ilustrovať svoje knihy.

    Oslava Mesiaca knihy v školskom klube posilnila najmä vzťah k čítaniu u detí.

     

    Mgr. Horinová

  • Kamarát Pascal

     

    V školskom klube sme mali návštevu, ktorá nás naučila veľa o starostlivosti o našich domácich miláčikov. V triede nás už privítal a čakal štvornohý kamarát Pascal. Bol náš pacient, na ktorom sa demonštrovalo, ako sa vykonáva bežné vyšetrenie.

    Pani doktorka Beátka Sch. a Sonička S. nám ukázali, ako sa kontroluje srdcová frekvencia a diagnostikujú psie problémy. Predviedli nám, ako môžu byť psy využívaní na vyhľadávanie pomoci v krízových situáciách. Trénovaný psík našiel stratené deti ukryté v hračkárskom domčeku.  Na záver sme mali možnosť obväzovať „zranené“ packy.

    S pomocou mikroskopu sme pozorovali rôzne bakteriálne kultúry, ktoré môžu ovplyvniť zdravie našich domácich miláčikov. Pani doktorka Beátka a Sonička nám vysvetlili, ako sa tieto mikróby prenášajú a ako tomu môžeme predchádzať.

    Bola to skvelá príležitosť nielen naučiť sa o starostlivosti o zvieratá, ale aj spoznať prácu veterinára a možnosti, ktoré nám táto oblasť ponúka.

     

    Mgr. Horinová

  • Veľkonočné prázdniny

     

    28.3.2024 - 2.4.2024

     

    Prajeme všetkým Krásne a veselé veľkonočné sviatky

     

  • Mesiac marec v ŠKD

     

    V mesiaci marec sa deti v ŠKD tešili teplejšiemu počasiu a s radosťou si užívali prvé jarné lúče. Okrem pohybových aktivít na školskom dvore, sa už zodpovedne pripravovali na prichádzajúce veľkonočné sviatky. Sadili si jarnú trávičku a kvietky, maľovali vajíčka, vyrobili si veľkonočné dekorácie a vyfarbovali veselé veľkonočné obrázky. 

  • Exkurzia na štadióne FC Spartak Trnava

     

    Dňa 20.03.2024 deti I. a IV. oddelenia ŠKD navštívili najmodernejší futbalový štadión klubu FC Spartak Trnava, ktorý je zároveň aj štadiónom Slovenskej futbalovej reprezentácie. Štadión Antona Malatinského je pomenovaný po slávnom rodákovi z Trnavy – Antonovi Malatinskom, vyhlásenom za Trnavčana 20. storočia in memorian. Pani Vajdíková nám sprostredkovala prehliadku vnútorných priestorov štadióna. Prezreli sme si šatne futbalistov, MIX ZÓNU, sektory hostí aj domácich hráčov, futbalový trávnik, miestnosť pre novinárov, ako aj miestnosť pre tlačové konferencie. Deti si posedeli v najexkluzívnejších priestoroch - VIP skyboxoch, ktoré poskytujú divákom dokonalý futbalový ale aj gastronomický zážitok. Exkurziu sme ukončili v Sieni slávy FC Spartak Trnava. Na záver by sme chceli vyjadriť svoje poďakovanie pracovníčke FC Spartak Trnava pani Vajdíkovej a triednym učiteľkám Mgr. Ingrid Bokorovej a Mgr. Ľubici Štibranej.

                                                                 

    Beáta Čáliková a Mgr. Renata Žambokréthyová

  • Čítanie v ŠKD

    Dňa 20.03.2024 v ŠKD popoludní rodičia čítali deťom rozprávky. Hlasné čítanie dospelého je pre dieťa vzorom. Deti si užili čítajúcich rodičov. Zasmiali sa na zábavných textoch a vytvárali si v hlave obraz príbehu. Myslíme, že sa nám podarilo vytvoriť príjemnú atmosféru a spoločným čítaním vzbudiť záujem o knihy.

    Ďakujeme p. Kollerovej, p. Kovačovič a PhDr. Turanovej

    za ich ochotu a spoluprácu pri tejto akcii.

     

    Mgr. Veronika Hanusová, Mgr. Oľga Kolenčiaková 

  • Obvodné kolo Hollého pamätník

     

    V utorok 19.03. sme držali palce naším dvom žiakom na obvodnom kole Hollého pamätník. Za našu školu nás reprezentovali David Varga z 3. A triedy a Matúš Turan z 3. B triedy. Súťažili v I. kategórii v umeleckom prednese poézie a prózy. Naši žiaci nepatrili medzi víťazov, ale získali skúsenosť, ktorá im dodá odvahu v budúcom roku. Ďakujeme súťažiacim za pekné recitačné výkony.

    Mgr. Veronika Hanusová

  • Okresné kolo geografickej olympiády

     

    12.3.2024 sa na ZŠ Spartakovská v Trnave konalo okresné kolo Geografickej olympiády. Zúčastnili sa ho aj naši žiaci: Oliver Gašparík (5.B), Nelly Benzová, Viktória Nádaská a Miriam Závodská (všetky zo 7.A) a Lukáš Závodský (8.B).  Súťaž mala monotematickú, teoretickú, praktickú časť a aj otázky z miestnej krajiny. Úspešnými riešiteľmi vo svojich kategóriách boli:

    • Kat. G Oliver Gašparík (5. miesto)
    • Kat. F Viktória Nádaská (15. miesto)
    • Kat. E Lukáš Závodský (7. miesto)

    Srdečne gratulujem

                    Mgr. Miroslava Jakabovičová

  • Talentcentrum

     

    Žiaci ôsmeho ročníka, v rámci voľby budúceho povolania, navštívili 21.2.a 22.2.2024 TALENTCENTRUM v Trnave. Prostredníctvom testov mohli spoznať svoje silné a slabé stránky i oblasť života, v ktorej majú najlepšie predpoklady byť úspešní. V kvízoch si preverili záujmy, všeobecné i špecifické schopnosti. Dozvedeli sa o sústave stredných škôl na Slovensku, o rôznych povolaniach.

    Domov si odniesli nové poznatky, výsledky kvízov, aby sa mohli porozprávať s rodičmi o svojej budúcnosti.

    Mgr. Miroslava Jakabovičová

  • Od Tatier k Dunaju

     

    Projekt z vlastivedy, ktorý vytvorili deti v školskom klube, bol nielen zábavnou aktivitou, ale aj príležitosťou na objavovanie rôznorodých krás Slovenska. Táto iniciatíva nechala deti preskúmať bohatú kultúru, históriu a prírodné scenérie ich vlastnej krajiny.

    Keď boli projekty hotové, usporiadali deti v školskom klube výstavu, na ktorej mohli predstaviť svoje diela spolužiakom, učiteľom a rodičom.

    Mgr. Horinová

  • Zápis žiakov do 1. ročníka 10.4.2024

     

            Zápis žiakov do 1. ročníka ZŠ sa po dohode so zriaďovateľom uskutoční dňa 10.4.2024  v Pavilóne B v triedach na prízemí. Na zápis sa dostaví zákonný zástupca so svojim dieťaťom. Pred zápisom je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku, ktorú nájdete na webovej stránke našej školy na záložke vpravo hore.

          Prihlášku prosím vyplňte precízne (tituly, dĺžne, mäkčene). Je nutné preskenovať rodný list dieťaťa, občiansky preukaz zákonných rodičov (z oboch strán). Pri spracovaní osobných údajov dodržiavame zásady GDPR. Po vyplnení elektronickej prihlášky a pred jej odoslaním si skontrolujte ešte raz dôkladne všetky údaje.

    Po odoslaní prihlášky, škola prihlášku zaeviduje a spätne na mail Vám ponúkne voľné termíny zápisu. Je potrebné rezervovať si termín. Pri zápise sa vyberá poplatok 30 Eur na štartovací balíček pre žiaka 1. ročníka.

           Ak sa zápisu nemôžu zúčastniť obidvaja zákonní zástupcovia, je nutné priniesť vyplnené tlačivo „ Podpisy zákonných zástupcov“. Tlačivo je prístupné na webovom sídle školy (záložka AKTUÁLNY ŠKOLSKÝ ROK → DOKUMENTY K AKTUÁLNEMU ŠKOLSKÉMU ROKU).

         V prípade, že zákonní zástupcovia dieťaťa sú rozvedení a dieťa je súdom zverené do opatery jedného z rodičov, je potrebné priniesť kópiu rozhodnutia súdu (zároveň je dôležité oznámiť všetky skutočnosti týkajúce sa ochrany zvereného dieťaťa).

          Žiak plní povinnú školskú dochádzku spravidla v obvode, kde má trvalý pobyt. Školský obvod ZŠ s MŠ Špačince je obec Špačince a Horné Dubové. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole aj mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, zákonný zástupca musí vyplniť elektronickú prihlášku. Riaditeľ  školy udelí, alebo neudelí predmetný súhlas s prihliadnutím na kapacitné možnosti školy.

          Pri zdravotnom znevýhodnení dieťaťa pravdivo uveďte do prihlášky všetky skutočnosti (alergie, logopédia, epilepsia, diabetes, poruchy učenia, poruchy koncentrácie, poruchy komunikačnej schopnosti a iné závažné diagnózy).

    Dieťa môžete zapísať iba do jednej základnej školy.

         Zákonní zástupcovia sú povinní prihlásiť k zápisu deti, ktoré do 31. augusta v danom roku dovŕšia šiesty rok veku, ako aj deti, ktorým bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok (podľa § 19 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní - školský zákon).

         Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roku veku nie je telesne alebo duševne primerane vyspelé, môže rodič alebo iný zákonný zástupca dieťaťa písomne požiadať pri zápise riaditeľa školy o odloženie začiatku povinnej školskej dochádzky o jeden školský rok. Súčasťou žiadosti je odporučenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Rozhodnutie o odklade vydá rodičovi alebo zákonnému zástupcovi riaditeľ školy.

         Porušenie zákonnej prihlasovacej povinnosti sa trestá ako priestupok proti paragrafu 31 zákona SNR č. 372/1990 Zb. o priestupkoch v znení neskorších predpisov.

          Pri zápise základná škola vyžaduje osobné údaje v zmysle § 20 ods. 4 zákona č. 245/2008 o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z hodnoverného zdroja.

  • Január - február v ŠKD

  • Balónové prekvapenia pre deti v ŠKD

     

    15.02.2024 -  v stredu k nám do I. a IV. oddelenia ŠKD zavítal zabávač Peter Šesták so svojou balónovou šou. Počas predstavenia vyrobil deťom podľa želania rôzne balónové výtvory. Najmenším  zvieratkom bola myška. Deti potešila aj výroba domácich miláčikov ako mačka, psík a zajačik. Ďalšie zvieratká na požiadanie boli medvedík a labuť. Pre chlapcov zhotovil motorky, meče a prilby. Na záver prekvapil aj pani vychovávateľky farebnými kvetinami.

                                                                               Mgr. Renata Žambokréthyová a Beáta Čáliková

  • Stavanie snehuliakov v ŠKD trochu inak

     

    Keďže tento rok pani Zima nedopriala deťom snehovú nádielku, rozhodli sme sa v ŠKD postaviť snehuliakov netradičným spôsobom. Namiesto snehu sme použili toastový chlebík, rožky, maslo, syr a reďkovku. Snehuliakov sme dozdobili uhorkou, mrkvou a paradajkami. Metlu sme vyrobili zo slaných paličiek a oči snehuliakov boli z čierneho korenia a čiernych olív. Na záver deti zjedli snehuliakov s veľkou chuťou. 

     

                                                       Vychovávateľky: Beáta Čáliková a Mgr. Renata Žambokréthyová

  • Hollého pamätník

     

    V piatok 16.2.2024 sa uskutočnilo školské kolo Hollého pamätník pre žiakov 1. stupňa. Všetkým srdečne gratulujeme a víťazom 1. miesta prajeme veľa šťastia pri reprezentácii našej školy v obvodnom kole.

     

    Umiestnenie:

    Poézia:

    1. miesto: David Varga 3.A
    2. miesto: Nina Izakovičová 2.A
    3. miesto: Sofia Fernezová 4.B

    Próza:

    1. miesto: Matúš Turan 3.B
    2. miesto: Maximilián Hrčka 2.A
    3. miesto: Juliana Fernezová 2.B

     

    Mgr. Hanusová, Mgr. Šuranová, Mgr. Vorčáková

  • Vyhlásenie o poukázaní 2 % zaplatenej dane z príjmov

    Vážení rodičia, 

    aj tento rok sa naše Združenie rodičov pri MŠ Špačince uchádza o 2 % dane z príjmov. Na nástenke nájdete predvyplnené tlačivo, kde je potrebné doplniť:

     

    • r. 01 Rodné číslo

    • celý I. oddiel – Údaje o daňovníkovi

    • r. 12 Výšku zaplatenej dane

    • r. 13 Suma do výšky 2 % zaplatenej dane

    • r. 14 Dátum zaplatenia dane

    • Do polí Dátum doplniť deň a mesiac

    • Podpis daňovníka

       

    • Ako odovzdať vyplnené tlačivo:

     

    • ak sami podávate daňové priznanie, toto tlačivo je priamo súčasťou daňového priznania, ktoré podávate na daňovom úrade

    • ak ste zamestnanec, tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2 % zaplatenej dane odovzdáte zamestnávateľovi, ktorý ho podá za Vás na daňovom úrade alebo

    • ak ste zamestnanec a tlačivo Vyhlásenie o poukázaní 2 % zaplatenej dane odovzdávate daňovému úradu sami, potom je potrebné vypýtať si od zamestnávateľa potvrdenie o zaplatení dane z príjmov, ktoré doložíte k tomuto tlačivu

    • v prípade záujmu je možné nechať vyplnené tlačivo aj v MŠ Špačince, v tomto prípade je potrebné doplniť tlačivo aj o potvrdenie o zaplatení dane z príjmov (zamestnancom ho dá zamestnávateľ).

     

    Vyhlásenie o poukázaní 2 % zaplatenej dane treba odovzdať daňovému úradu najneskôr 30. apríla 2024.

     

    Z poukázaných 2 % dane sa dopĺňa vybavenie tried a kupujú hračky pre deti.

     

     Ďakujeme.

     

  • Nové logo ZŠ s MŠ Špačince

    Logo školy v našej obci je navrhnuté deťmi zo Základnej školy v Špačinciach v minulom školskom roku. Grafické úpravy a konečné dizajnové výstupy navrhli v spolupráci s Mgr. Kalinayovou.

     

    Samotný tvar loga- kruh alebo guľa symbolizuje celistvosť a ochranu. Žltá farba, v ktorom sú ukotvené symboly strom a kniha pripomína slnko, ktoré navodzuje pocit radosti, energie a vitality. 

     

    Symbol stromu- listnatého stromu predstavuje odkaz na všetky generácie, ktorá našu školu absolvovali a absolvujú. Naši predkovia nám zanechávajú kultúrno-vzdelanostný odkaz, korene, ktoré nesú celý kmeň s rozvetvenou korunou. Preto dnešná generácia žiakov môže prinášať ovocie- vzdelanie a vlastné "miesto pod slnkom", ktoré je bohatstvom pre celú spoločnosť. 

    Rozvetvená koruna stromu predstavuje život, komunitu a súdržnosť a úctu k jednotlivcom. Naturálny symbol odkazuje na ochranu prírody a súčasné výzvy enviromentálnej výchovy, ku ktorej žiakov vedieme. Zároveň reprezentuje areál školy plný rôznorodej zelene, ktorá sa neustále dopĺňa.  

     

    Kniha alebo zošit bez prísnych kontúr je posolstvo učiteľov a znázorňuje rešpektovanie osobitosti žiaka, ktorý v dnešnej má možnosť získať informácie veľmi jednoducho. Avšak pedagóg je ten, ktorý mu má umožniť triedenie informácií tak, aby čisté stránky boli zaplnené živnou pôdou, zmysluplnými vedomosťami pre jeho osobitný rast a prínos spoločnosti. 

     Modrá farba vyjadruje hĺbku, múdrosť a rozvoj.

    Použili sme otiene farieb, ktoré korešpondujú s farbami erbu obce Špačince. 

     

    autor: Mgr. Anna Kalinayová

  • Valentín v ŠKD

    14. február je už tradične považovaný za sviatok zaľúbených. No my s deťmi v ŠKD vidíme tento deň aj inak. Snažíme sa deti naučiť, že prejaviť lásku a náklonnosť môžeme každý deň a najmä tým, ktorí sú nášmu srdcu najbližší. Preto sme vlastnoručne vyrobenými Valentínkami potešili najmä svojich oteckov a mamičky.

  • Karneval v ŠKD

     

    Dňa 26.01.2024 sa v ŠKD uskutočnil detský karneval. Deti v rôznych farebných maskách súťažili, učili sa nové tance a zahrali sa aj s balónmi. Žiačky 2. stupňa si pre deti pripravili maľovanie na tvár. Okrem cukríkov a balónov deti potešili aj svietiace náramky. Na záver boli v každom oddelení ocenené najkreatívnejšie masky.

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Špačince
    Hlavná 626/2, 919 51 Špačince
    Ulička 292, 919 51 Špačince - Materská škola
  • +421 33 5573 136 - riaditeľ, zástupca, fax
    +421 33 5340 240 - ekonómka
    +421 33 5573 188 - vedúca jedálne
    +421 33 5573 156 - materská škola

Fotogaléria