Navigácia

  • Vianočná čokoláda v ŠKD

     

    Pred sviatkami sme si v III. a V. oddelení ŠKD navodili pravú vianočnú atmosféru   prípravou horúcej čokolády so šľahačkou, na ktorej sme si všetci dobre pochutili.

     

    Mgr. Gajarská, Mgr. Kolenčiaková

  • Deň zdravej výživy v 3.A

     

    19.12. sme v triede 3.A mali deň zdravej výživy. Pripravili sme si niekoľko zdravých nátierok plných bielkovín, vitamínov, minerálov a antioxidantov. Žiaci sa dozvedeli veľa nových informácií o vyváženej strave. O svoje poznatky sa doma podelili aj s rodičmi a poučili ich o škodlivosti nadmernej konzumácie tukov.   

    tr.uč. Ľubica Štibraná

  • Vianočná pošta

     

    Vianoce, najkrajšie sviatky v roku, prichádzajú pomaly a nenápadne. Nie každý ich však strávi v kruhu svojich najbližších. Preto nezabúdame ani na tých, ktorí trávia vianočné sviatky sami. Už sa stalo tradíciou, že v školskom klube detí vyrábame vianočné pozdravy našim najstarším obyvateľom ako symbol toho, že na nich niekto myslí. Vianočné pozdravy sme poroznášali po obci a dúfame, že našim starkým vyčaria úsmev na tvári.

    Mgr. Žambokréthyová, Mgr. Kolenčiaková

  • Vianočné trhy

     

    Dňa 14.12.2023 sa uskutočnila vianočná besiedka žiakov 1. stupňa spojená s vianočnými trhmi. Sviatočnú atmosféru nám vykúzlili triedne kolektívy svojimi krásnymi vystúpeniami. Potešili nás piesňami, tančekmi a básňami. Čaro Vianoc nám priblížila vôňa vianočného punču a koláčikov. Ďakujeme, že ste podporili našu školu nákupom ručne vyrábaných výrobkov našich žiakov a rodičov. Poďakovanie tiež patrí rodičom, ktorí nám pomohli zabezpečiť krásne ceny do tomboly a prispeli výrobkami na naše trhy.

    Kolektív učiteľov 1. stupňa

  • Vianočná zbierka

     

    Od 22.11.2023 do 13.12.2023 sa na našej škole uskutočnila dobrovoľná Vianočná zbierka pre psíkov do trnavského útulku. Vďaka Vám sa opäť podarilo vyzbierať potrebné veci pre psíkov ako napr. teplé deky, koberčeky, plachty, návliečky, uteráky, teplé oblečenie, konzervy, rôzne maškrty, obľúbené piškótky a hračky. Počas celej zbierky bola v škole pokladnička, do ktorej sa podarilo vyzbierať pekný finančný príspevok v sume 115 eur. Vyzbierané veci spolu s finančným príspevkom sme v piatok 15. decembra osobne odovzdali trnavskému útulku kde mali z prinesených vecí veľkú radosť. Teší nás, že touto vianočnou zbierkou môžeme psíkom bez domova aspoň trochu uľahčiť zimné mesiace a naplniť aj ich brušká.

    Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa ochotne

    zapojili a čímkoľvek prispeli do dobrovoľnej vianočnej zbierky!

     

    Mgr. Kolenčiaková, Mgr. Žambokréthyová

  • Aurelium

     

    Dňa 14.12.2023  žiaci 8. a 9. ročníka navštívili zážitkové centrum vedy Aurelium v Bratislave.  Oboznámili sa so životom a vynálezmi Aurela Stodolu a Nikola Teslu. Vstúpili do sveta fyziky, matematiky a chémie. Priamou interakciou s množstvom exponátov si osvojili získané vedomosti a odniesli nové poznatky a zážitky.

    Mgr. Jakabovičová, RNDr. Kortišová, PhD.

  • Kúzelník v ŠKD

     

    Dňa 13.12.2023 navštívil náš školský klub detí Peter Šesták, obľúbený detský zabávač a kúzelník. Ukázal deťom niektoré prvky mágie. Deti mu pomáhali čarovať a dokonca sa naučili jednoduché kúzla. Taktiež im ukázal, čo všetko sa dá vytvoriť z balónov. Kúzelníkovi ďakujeme a tešíme sa na ďalšie stretnutie.

    Mgr. Renata Žambokréthyová

  • Dejepisná exkurzia v Rakúsku

     

    Dňa 8.12. sa žiaci 8. a 9. ročníka zúčastnili dejepisnej exkurzie na zámku Schlosshof v Rakúsku. Žiaci sa oboznámili s barokovým životom na vidieckom zámku Habsburgovcov, ktorý pôvodne patril významnému turkobijcovi princovi Eugenovi Savojskému. Keďže sme sa exkurzie zúčastnili počas adventu, navštívili sme aj miestne vianočné trhy.
     

                                                                       Mgr. Hulíková, PaedDr. Válková, Mgr. Pravňanská

  • Dejepisná olympiáda

     

    Dňa 7. 12. sa uskutočnilo školské kolo dejepisnej olympiády, ktorej sa zúčastnilo 6 žiakov 7. a 8. ročníka. Úspešnými riešiteľmi sa stali žiačky 7. A triedy Nelly Benzová a Lea Mrvová, ktoré postúpili do okresného kola.

    Blahoželáme a želáme čo najlepší výsledok v okresnom kole.
                                                                                                                                                                                                                                                                                   Mgr. Hulíková

  • Mikuláš v škole

  • Mikulášske vyučovanie v 4.A

     

    6.12. sa v 4.A konalo Mikulášske vyučovanie. Žiaci sa oboznámili so zvykmi a tradíciami. Plnili rôzne Mikulášske úlohy z vyučovacích predmetov. No a na záver nás navštívil sv. Mikuláš a odmenil žiakov sladkou odmenou. Nechýbali ani čerti, ktorí u nás nemali čo robiť, nakoľko sme poslúchali počas celého roka!

    Mgr. Rajnicová

  • Beseda v ŠKD z OZ Záchranná stanica Brezová pod Bradlom

     

    V piatok 8. decembra 2023 sa v ŠKD uskutočnila beseda zo Záchrannej  stanice  OZ Brezová pod Bradlom, ktorá zabezpečuje starostlivosť o zranené a osirelé živočíchy z voľnej prírody. V OZ prijali a ošetrili už viac ako 1000 voľne žijúcich živočíchov, väčšinou zákonom chránených. Besedu nám prišla odprednášať pani Adriána Hološková, ktorá priamo pôsobí v OZ a podieľa sa na záchrane a liečbe zachránených zvierat. Deti sa na besede dozvedeli aké druhy zvierat sa OZ podarilo zachrániť, ošetriť a po vyliečení vrátiť na slobodu. Taktiež sme sa poučili ako môžeme zraneným zvieratám pomôcť a ako ich môžeme chrániť. Deti sa do besedy  aktívne zapájali, ochotne odpovedali na položené otázky. Na záver besedy deti prispeli do pokladničky pre OZ dobrovoľným príspevkom. Za vyzbierané príspevky pre zachránené zvieratká môže OZ nakúpiť potrebné krmivo. Ďakujeme za všetky Vaše príspevky.

    Mgr. Kolenčiaková

  • Jeseň v ŠKD

  • Workshop o šikane a kyberšikane

     

    Dňa 08.11.2023 a 22.11.2023 sa deti IV. a V. oddelenia ŠKD aktívne zapojili do Workshopu o šikane a kyberšikane.

    Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v rámci národného projektu „Zlepšenie prístupu obetí trestných činov k službám a vytvorenie kontaktných bodov pre obete“ zrealizovalo pre ZŠ Špačince túto besedu. Pani Silvia Malatinská vysvetlila deťom uvedenú problematiku - pojem, že šikanovanie je zlomyselné obťažovanie, týranie a prenasledovanie. Je potrebné sa nebáť takéto správanie oznámiť učiteľovi alebo rodičovi. Deti sa rozprávali o tejto téme, odpovedali na dané otázky a získali nové vedomosti. Prostredníctvom hier si ukázali ako to má v triede a v živote fungovať. Na záver by sme nemali zabudnúť na zlaté pravidlo: „Ku každému sa správaj tak, ako chceš, aby sa on správal k tebe.“

    Čáliková Beáta

  • Tekvicová párty na 1. stupni 26.10.2023

  • Prírodovedný projekt Moje domáce zvieratko - vyhodnotenie

     

    V mesiaci október sme pre detičky 1. stupňa pripravili prírodovedný projekt na tému „Moje obľúbené domáce zvieratko.“ Do projektu sa mohli zapojiť všetci žiaci 1. stupňa. Deti vytvorili veľmi pekné práce a preto si všetci zaslúžili pekný diplom a sladkú odmenu.

     

    Umiestnenie:

     1. a 2. ročník:

    1. miesto:  Viktória Seewald 2.B, Žofia Obert 2.B, Matej Palovič 2.B
    2. miesto: Olívia Gembická 2.A, Juraj Mamaj 1.B, Oliver Nádaský 1.B
    3. miesto:  Vanesa Sekerová 2.B, Ema Turoňová 2.B

    3. a 4. ročník:

    1. miesto:   Eliška Lipovská 3.A
    2. miesto:   Cyprián Žemla 3.A, Tobias Martonkovič 3.B
    3. miesto:   Oto Turoň 4.B

    Všetkým srdečne gratulujeme!

    Mgr. Kolenčiaková

  • Lampiónový sprievod

     

    V utorok 14.11.2023 sa uskutočnil Lampiónový sprievod so svätým Martinom. Kúzlo svetielok rozžiarilo očká malých aj veľkých účastníkov. Mali sme veľkú radosť, že nás tento rok sprevádzal na bielom koni aj svätý Martin, ktorý nám svojou prítomnosťou dotváral magickú atmosféru večerných Špačiniec. Sprievod sme ukončili pri kultúrnom dome, kde nás čakala sladká odmena, niečo na zahriatie a mnohé detičky potešila možnosť jazdy na koníkovi.

    Ďakujeme všetkým zúčastneným a samozrejme tým,

    ktorí sa akokoľvek podieľali na realizovaní tohto podujatia.

    Tešíme sa na budúci rok!

    Mgr. Silvia Vorčáková

  • Kúzelné vyučovanie v 4.A

     

    Vyučovanie 27.10. v triede 4.A dostalo nádych „zázračna.“ Kúzla ovládli všetky vyučovacie hodiny. Žiaci a triedna učiteľka prišli v daný deň prezlečení za kúzelné bytosti a plnili rôzne úlohy z vyučovacích predmetov. Atmosféru tohto vyučovania spríjemnila vyzdobený trieda a pracovný zošit, ktorý si učiteľka pre svoje strašidielka pripravila. Nechýbalo ani pohostenie. Ako spomienku na vyučovanie si žiaci odniesli veľa zážitkov. Už teraz sa tešíme na ďalšie netradičné vyučovanie.

    Mgr. Rajnicová

  • Halové majstrovstvá SR mladých hasičov

     

    V dňoch 27.10.-29.10. sa naši žiaci zúčastnili Halových majstrovstiev SR mladých hasičov. Sily si zmerali v troch disciplínach, a to v štafete s prekážkami, v uzlovej štafete a v štafete dvojíc. Zo 120 zúčastnených družstiev sme obsadili krásne 13. miesto. Žiakom ďakujeme za skvelú reprezentáciu.

    Mgr. Klačová

  • Naše nové logo

    Nové logo Základnej školy v Špačinciach bolo navrhnuté deťmi z našej školy v minulom školskom roku. Grafické úpravy a konečné dizajnové výstupy navrhli v spolupráci s Mgr. Kalinayovou.

    Samotný tvar loga, kruh alebo guľa, symbolizuje celistvosť a ochranu. Žltá farba, v ktorom sú ukotvené symboly strom a kniha pripomína slnko, ktoré navodzuje pocit radosti, energie a vitality. 

    Symbol listnatého stromu predstavuje odkaz na všetky generácie, ktoré našu školu absolvovali a ešte len absolvujú. Naši predkovia nám zanechávajú kultúrno-vzdelanostný odkaz, korene, ktoré nesú celý kmeň s rozvetvenou korunou. Preto dnešná generácia žiakov môže prinášať ovocie - vzdelanie a vlastné "miesto pod slnkom", ktoré je bohatstvom pre celú spoločnosť. 

    Rozvetvená koruna stromu predstavuje život, komunitu, súdržnosť a úctu k jednotlivcom. Naturálny symbol odkazuje na ochranu prírody a súčasné výzvy environmentálnej výchovy, ku ktorej žiakov vedieme. Zároveň reprezentuje areál školy plný rôznorodej zelene, ktorá sa neustále dopĺňa.  

    Kniha alebo zošit bez prísnych kontúr je posolstvo učiteľov a znázorňuje rešpektovanie osobitosti žiaka, ktorý má v dnešnej dobe možnosť získať informácie veľmi jednoducho. Avšak pedagóg je ten, ktorý ho vedie k triedeniu informácií tak, aby čisté stránky boli zaplnené živnou pôdou, zmysluplnými vedomosťami pre jeho osobitný rast a prínos spoločnosti. 

    Modrá farba vyjadruje hĺbku, múdrosť a rozvoj.

    Použili sme odtiene farieb, ktoré korešpondujú s farbami erbu obce Špačince. 

    autor: Mgr. Anna Kalinayová

    Pokiaľ ste sa až teraz rozhodli, že si chcete objednať oblečenie s naším novým logom, ešte stále tak môžete urobiť cez odkaz tu, ale len do 19. 10. Vtedy sa objdednávanie ukončí, aby nám oblečenie mohli vyrobiť a dodať všetko naraz. (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)

strana:

Novinky

Kontakt

  • Základná škola s materskou školou Špačince
    Hlavná 626/2, 919 51 Špačince
    Ulička 292, 919 51 Špačince - Materská škola
  • +421 33 5573 136 - riaditeľ, zástupca, fax
    +421 33 5340 240 - ekonómka
    +421 33 5573 188 - vedúca jedálne
    +421 33 5573 156 - materská škola

Fotogaléria